Dynia jest dietetyczna.
To jedno z najmniej kalorycznych warzyw. W 100g znajduje się jedynie od
26 do 30(40) kcal (w zależności od gatunku). To również
doskonałe źródło błonnika, dającego uczucie sytości.
Dynia nie
zawiera tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Co
więcej, jest jednym z produktów spożywczych zalecanych przez
dietetyków w celu obniżenia poziomu tego ostatniego.
Dynia jest źródłem witamin z
grupy B-kompleks: folianów, niacyny, witaminy
B-6 (pirydoksyny), tiaminy i kwasu pantotenowego, a
także flawonoidów
α i ß, krypto-ksantyny, karotenu (prowitamina A),
luteiny oraz składników
mineralnych,
takich jak miedź, potas, wapń i fosfor.
Niesamowite nasiona.
Pestki dyni stanowią doskonałe źródło błonnika i
wielonienasyconych
kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, które są
dobre dla serca i
zapobiegają miażdżycy. Ponadto zawierają witaminę B3 - niacynę,
która
jest bardzo istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
są skoncentrowanym źródłem białka, minerałów i
witamin.
Już w 100 g zawierają 550 mg magnezu, 1174 mg
fosforu, 4,49 mg manganu i 7,64 mg cynku. Dodatkowo olej z nasion dyni
należy do najlepszych tłuszczów roślinnych, wspomaga pracę
wątroby i układu naczyniowo-sercowego.
Wzmacnia system odpornościowy.
Wprawdzie nie udowodniono w pełni, czy witamina C rzeczywiście
zapobiega przeziębieniom, jednak dynie są jej bogatym
źródłem. Już
jedna filiżanka gotowanej dyni zawiera więcej niż 11
miligramów wit. C,
czyli prawie 20 proc. zalecanej dziennej dawki dla kobiet (mężczyźni
potrzebują ok. 75 mg.)
Jest bogata w przeciwutleniacze,
składniki mineralne, witaminy, takie jak: A, C i E.
Najbardziej istotna jest ogromna zawartość witaminy A, która
jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem. Jest ona również
niezbędna dla dobrego widzenia. Już
jedna szklanka ugotowanej dyni zaspokaja w 200 % na nasze dzienne
zapotrzebowanie na tą witaminę. Dodatkowo wyniki badań naukowych
pokazują, że naturalne produkty spożywcze bogate w witaminę A pomagają
chronić organizm przed nowotworami płuc i jamy ustnej.
Dynia
chroni skórę.
Te same wolne rodniki, które pochodzą z
karotenoidów zawartych w dyni, utrzymujące w ryzach
komórki nowotworowe, mogą mieć również działanie
przeciwzmarszczkowe. Z
kolei witamina A jest wymagana przez organizm
w celu utrzymania integralności skóry i błon śluzowych, a
cynk świetnie działa na cerę - wygładza ją, rozjaśnia i wzmacnia, a
także przyśpiesza gojenie ran.
Dynia
wpływa na lepszy nastrój. Jej
pestki są bogate w tryptofan aminokwasowy, który jest ważny
w produkcji serotoniny, jednego z głównych graczy, jeśli
chodzi o nasz nastrój.