Zawiera
kaipsycynę, substancję o charakterystycznym, palącym smaku. Zdaniem naukowców
ma ona cenne zdrowotne właściwości (działa m.in. antyrakowo), a także wspomaga
odchudzanie. Przyspiesza przetwarzanie cukrów w energię,
zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej,
zmniejsza apetyt na tłuste i słodkie potrawy. Dania
doprawione papryczką chili rozgrzewają i dają na długo uczucie sytości.
Chili świetnie sprawdza się w
różnego rodzaju sosach (np. salsa, czatnej) do mięs, makaronów
czy pizzy.
Pieprz
cayenne
To
nic innego jak suszone i sproszkowane nasiona i strąki
różnych odmian papryczki chili. Ostry smak
(choć nieco łagodniejszy niż w klasycznym chili) i odchudzające
właściwości również zawdzięcza kaipsycynie. Warto dodawać go
do
mięs, ryb, sosów (zwłaszcza serowych), a nawet
omletów
czy jajek na twardo.
Pieprz
czarny
Zawiera
substancję o
nazwie piperyna. To właśnie ona nadaje pieprzowi charakterystyczny smak
i aromat. Badania naukowe potwierdziły, że piperyna blokuje powstawanie
nowych komórek tłuszczowych. Wzmacnia też działanie innych
przypraw wspomagających odchudzanie. Najwięcej cennych właściwości
zachowuje pieprz mielony bezpośrednio na gotowe danie.
Warto
wiedzieć
Ostry
smak chili złagodzi
natka pietruszki lub kolendry. Jeśli dodałaś zbyt dużo papryczki do
dania i czujesz palenie w gardle, wypij kilka łyków mleka
lub
weź kęs czegoś tłustego. Woda wzmocni pieczenie!
Jak przyprawiać z pożytkiem dla
zdrowia i figury:
Stosuj
przyprawy do każdego posiłku. Ale nie musisz przesadzać z ich ilością.
Wystarczy, że dania będą aromatyczne i smaczne.
Dodawaj
je pod koniec przygotowywania potrawy, by nie straciły zapachu i
właściwości (wyjątkiem jest imbir i tymianek, które można
gotować).
Żółte
zmniejszają uczucie głodu
Jeszcze
niedawno uważano, że przyprawy o intensywnym smaku i aromacie
zwiększają apetyt i radzono, by na czas
z nich zrezygnować. Dziś wiadomo, że jest odwrotnie: doprawione nimi
dania sycą na dłużej, zmniejszają też ochotę na podjadanie niezdrowych
przekąsek między posiłkami. Mają też inne korzystne dla figury
właściwości.
Imbir
Zawiera
olejek eteryczny,
gingerol, który przyspiesza spalanie najbardziej uporczywego
tłuszczyku zmagazynowanego na brzuchu i organach wewnętrznych.
Przyprawa zapobiega również zatrzymywaniu wody w organizmie
i
tworzeniu się obrzęków, przez które nie raz
czujemy się
grubsze, niż jesteśmy w rzeczywistości. Surowy tarty imbir warto
dodawać do tłustych mięs, np. kaczki, wieprzowiny. Mielony zaś
doskonale pasuje do potraw słodkich: herbatników, ciast,
sałatek
owocowych, pieczonych jabłek.
Gorczyca
Jej
niepozorne kuliste
ziarenka wykorzystuje się przede wszystkim do produkcji musztardy, ale
też... leków wspomagających trawienie i moczopędnych. Odwar
z
białej gorczycy to skuteczny domowy środek na zaparcia,
które
często dokuczają osobom z nadwagą (1 łyżkę nasion zalewamy szklanką
wody i gotujemy na małym ogniu 5 min. Pijemy pół szklanki po
posiłku).
Cynamon
Już
1/4 łyżeczki tej
przyprawy zmniejsza ryzyko gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi i
pomaga uniknąć napadów głodu. Cynamonem warto doprawiać nie
tylko dania na słodko, ale też na ostro, tym bardziej, że świetnie
komponuje się z pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową.
Kurkuma
Ma
delikatny korzenny smak
i zapach. Ułatwia trawienie tłuszczów i jest
szczególnie
polecana osobom, które mają problemy z pęcherzykiem
żółciowym. Wspaniale podkreśli smak rosołu, jajecznicy,
potrawki
z mięsa i warzyw.
Warto wiedzieć
Olejki
eteryczne z
żółtych przypraw, np. imbirowy, cynamonowy są cennym
składnikiem
kosmetyków wyszczuplających i ujędrniających.
Zielone
przyspieszają trawienie
Ziołowe
przyprawy dobrze
wpływają na pracę żołądka, wątroby i jelit - przyspieszają trawienie i
zapobiegają wzdęciom po posiłku. Mają jeszcze jedną zaletę: na tyle
mocno podkreślają naturalny smak potraw, że z powodzeniem mogą zastąpić
sól.
Jej ograniczenie sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki.
Tymianek
Można
stosować świeży lub
suszony - niemal do wszystkiego. Szczególnie polecany jest
do
mięsnych farszów, pasztetów, zup, wędlin, dań z
cebuli i
fasoli. Jest też wspaniałą przyprawą do chleba domowej roboty,
ziołowego majonezu i masła. Ma silny aromat, trzeba uważać, by nie
przesadzić z jego ilością. Można go dodawać na początku gotowania
potraw - nie traci smaku pod wpływem temperatury.
Oregano
Suszone listki tego popularnego zioła są
bardziej
aromatyczne niż świeże. Idealne pasują do smażonych, pieczonych i
grillowanych mięs. Są niezastąpione w sosach do makaronu i pizzy.
Bazylia
Nazywana
jest pomidorowym
ziołem, bo wyjątkowo dobrze smakuje z tym warzywem. Ale świetnie pasuje
też do bakłażana, cukini i szpinaku. Ze świeżej bazylii warto
przygotować słynny sos pesto: pęczek zioła siekamy i ucieramy z oliwą,
odrobiną czosnku, łyżką parmezanu i łyżką mielonych
orzeszków
pini. Makaron ugotowany na półtwardo z dodatkiem takiego
sosu
syci i nie tuczy!
Lubczyk
Pobudza
krążenie, dodaje energii. Jest podstawą słynnej przyprawy maggi. Świeży
pasuje do zup sosów, twarożku i sałatek.
Warto wiedzieć
Oregano,
tymianek i bazylia to podstawowe składniki
tradycyjnej mieszanki ziół prowansalskich.
Pozostałe to
rozmaryn, cząber i estragon. Wystarczy zmieszać zioła i gotowe!