Lodówka jest
urządzeniem niezbędnym we współczesnej kuchni. Nie wszystko
jednak powinno w niej lądować…
Pomidor
Pomidory same w sobie
uwielbiają ciepło. Im cieplej, tym dla nich lepiej, rosną wtedy bujnie
i stają się intensywnie czerwone. Po zerwaniu zmienia się to tylko
trochę. Pomidory najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, ale
nie bezpośrednio na słońcu. Wtedy smakują najlepiej.
Ziemniaki
To fakt, ziemniaki lubią
chłód. Dlatego dobrym dla nich miejscem jest piwnica czy
spiżarnia (mają jeszcze ten atut, że jest w nich raczej ciemno, co
ziemniaki także "lubią"). Zbyt niska temperatura, taka, jaka panuje w
lodówce, nie jest dla nich najlepsza - w zbyt niskiej
temperaturze zwiększa się ilość cukrów w ziemniakach, co
wpływa na ich smak i właściwości przy gotowaniu. Lepiej schować je do
papierowej torby (lub innej, przepuszczającej powietrze) i trzymać w
możliwie chłodnym i ciemnym miejscu, np. w szafce.
Cebula
Cebula potrzebuje przede
wszystkim suchego środowiska przechowywania. W lodówce, mimo
różnych trików zmniejszających wilgoć i
poprawiających cyrkulację, nadal nie jest dla cebuli idealnie. Tak jak
ziemniaki, najlepiej trzymać ją w ciemnościach.
Czosnek
Czosnek, podobnie jak cebula i ziemniaki, będzie się
najlepiej czuł w przewiewnym, chłodnym miejscu. Lodówka ma
zbyt niską temperaturę.
Awokado
Awokado nie dojrzewa przed
zerwaniem. Aby dać mu zmięknąć, najlepiej trzymać go poza
lodówką. No, chyba że jest już dojrzały i miękki - wtedy
lodówka spowolni proces dalszego dojrzewania.
Oliwa
Oliwa z oliwek i oleje
kokosowe źle znoszą niskie temperatury. Na szczęście,
lodówka nie sprawi, że będą niejadalne - staną się jedynie
gęste i nieprzejrzyste. Trudniej będzie je wykorzystać do gotowania.
Oliwę najlepiej trzymać w ciemnym miejscu.
Mitem jest przekonanie, że pod wpływem lodówkowej
temperatury oliwa traci właściwości odżywcze. Nie jest też prawdą, że
prawdziwa i wysokiej jakości oliwa powinna "zamarznąć" w
lodówce. Owszem, może trochę zgęstnieć, ale nie ma to
większego związku z jakością oliwy.
W lodówce najlepiej będzie olejowi lnianemu.
Miód
Miód nie
potrzebuje lodówki, sam z siebie nie będzie się psuł, nawet
jeśli będziemy go trzymać latami w szafce. Niska, lodówkowa
temperatura sprawi, że szybciej się skrystalizuje i trudniej będzie go
wyjąć ze słoiczka.
Niektóre
świeże zioła
Świeże zioła najlepiej
trzymać w szklance z niewielką ilością wody, poza lodówką.
Wodę wymieniamy co 2 dni i traktujemy zioła jak bukiet świeżych
kwiatów. Nieźle zniosą też przechowywanie w hermetycznych
opakowaniach. Inaczej szybko stracą zapach i przesiąkną
"lodówkowymi" woniami.
Wyjątkiem od tej reguły są świeży rozmaryn, tymianek i szczypiorek. Tę
zieleninę najlepiej przechowywać w lodówce, w foliowym
woreczku (nie musi być owinięta szczelnie), z papierowym ręcznikiem w
środku.
Pamiętajmy, by nie myć ziół wcześniej niż tuż przed
przyrządzeniem.
Chleb
Chleb trzymany w
lodówce szybciej sczerstwieje. Proces ten jest najszybszy w
temperaturze tuż powyżej temperatury mrożenia. Pamiętajmy też, że chleb
szybko traci swój świeży, smakowity zapach i chłonie inne.
Trzymany w lodówce szybko zacznie mieć
"lodówkowy" zapach.
Ale, niestety, jeśli pieczywo będzie przechowywane w chlebaku, w
przeciągu 4 dni także przestanie dobrze smakować. Najlepiej więc
wszelkie "nadwyżki" (chleb, którego nie zdołamy zjeść w ok.
4 dni) zamrozić w szczelnym woreczku.
Sczerstwiały chleb można na chwilę przywrócić do bardziej
"świeżego" stanu za pomocą podgrzania do ok. 60 st. C - w piekarniku
lub mikrofalówce. Ale wtedy chleb będzie trzeba od razu
zjeść zanim ostygnie, bo później zrobi się jeszcze bardziej
sczerstwiały.
Kawa
Kawa przeznaczona do
zaparzenia nie powinna się znajdować w lodówce. Trzymamy ją
w szafce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie straciła aromatu.
Kawa nadaje się do przechowywania w lodówce, ale
tylko w charakterze "pochłaniacza" zapachów. Nie będzie
nadawała się do zaparzenia, bo przejdzie woniami z lodówki.
Jesteśmy
firmą sprzątającą, która zajmuje się kompleksowym
sprzątaniem firm, domów i mieszkań. Sprzątamy
również obiekty użytkowe, gabinety, klatki schodowe i
osiedla, a także porządkujemy domy po budowach i remontach.