Nasz
rodzimy burak
pochodzi od buraka dzikiego, który rośnie między wybrzeżami
Morza Śródziemnego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o jego
uprawie
pochodzą już z 722 roku p.n.e. Później jego uprawa dotarła
do
Grecji, a następnie do republiki rzymskiej. Jednak dopiero w XVI wieku
włoskim ogrodnikom udało się wyhodować taką postać tego warzywa, jaką
znamy dzisiaj. Buraki zawierają antocyjany - naturalne barwniki,
które pełnią w organizmie
funkcję ochronną. Oprócz tego mają dużo kwasu foliowego i
pierwiastków mineralnych: żelaza, wapnia, magnezu i potasu.
Im
ciemniejszy burak, tym większa w nim zawartość antocyjanów.
Buraki w połączeniu z mlekiem kokosowym i chili to smaczna,
rozgrzewająca zupa.
- liczba porcji: 4
-
czas przygotowania: 60
minut
- stopień trudności: dla początkujących
Składniki:
łyżka
oliwy z oliwek, łyżka masła,
2 ząbki czosnku (drobno posiekane), malutka papryczka chili (lub mniej,
do smaku), średniej wielkości cebula cukrowa, marchewka (obrana i
starta na tarce), ziemniak (obrany i pokrojony w kostkę), 3-4 średniej
wielkości buraczki (obrane i starte na tarce), litr wywaru jarzynowego,
170 ml mleka kokosowego, sól i pieprz do smaku.
Do
podania:listki
tymianku
1. W garnku roztopić masło, dodać oliwę z oliwek.
2. Dołożyć posiekaną cebulę, posolić.
3. Dorzucić czosnek, chili, marchewkę i buraczki. Dusić 5
minut.
4. Dodać buraki i wywar, gotować ok. 20-30 minut, aż buraki
zmiękną.
5. Potem dołożyć ziemniaki, gotować jeszcze 10-15 minut, do
czasu, aż ziemniaki będą
miękkie.
6. Doprawić solą i pieprzem, dodać
mleko kokosowe.
Fasolowa
z rozmarynem i patisonami
Rozmaryn
należy do tych ziół, które zawierają
dużo olejków
eterycznych, należy więc używać go z umiarem. Jego charakterystyczny,
lekko sosnowo-imbirowy smak
idealnie przełamuje mdły smak fasoli. Trzeba wspomnieć,
że rozmaryn bywa również używany jako naturalny konserwant.
W
sezonie warto zrywać świeże łodygi, które można ususzyć lub
w
całości zamrozić. Ta prosta zupa łączy jesienne warzywa,
fasolę, patisony i ziemniaki.
- liczba porcji: 4
-
czas przygotowania: 60
minut
- stopień trudności: dla początkujących
Składniki:
2
łyżki oliwy z oliwek,
posiekana cebula, 2 ząbki czosnku (obrane i posiekane), 2 gałązki
świeżego rozmarynu, litr wywaru jarzynowego, 200 g patisonów
(posiekanych na małe kawałki), 200 g czerwonej fasoli
(wcześniej ugotowanej lub z puszki), 2 średniej wielkości ziemniaki,
(obrane i pokrojone w kostkę), 1/2 łyżeczki suszonego oregano.
1. W garnku podgrzać oliwę z
oliwek.
2. Dodać cebulę i czosnek.
Podgrzewać przez 3 minuty.
3. Dorzucić rozmaryn i ziemniaki -
dusić 5 minut.
4. Dołożyć patisony, fasolę i
oregano.
5. Zalać wywarem i gotować ok. 20-30
minut, aż ziemniaki będą miękkie.
6. Podawać z kromkami chleba razowego.
Tekst: Eliza Mórawska
PANI 11/2014