Strona 4 |
Cebula przechowywana w rajstopach zachowa świeżość nawet do 8 miesięcy. Włóż kilka cebul do rajstop i zawiąż pomiędzy nimi supełki. |
Przechowuj zieloną cebulkę w plastikowej butelce. Cebulkę drobno posiekaj, wsyp do butelki i przechowuj w zamrażalce. Zanim ją zamrozisz upewnij się ze jest zupełnie sucha. |
Zaopatrz się w pochłaniacz etylenu. Etylen to hormon wzrostu wydzielany przez owoce i warzywa. Dzięki pochłaniaczowi spowolnisz dojrzewanie warzyw i owoców a tym samym ich psucie się |
Przechowuj delikatne zioła w woreczku foliowym związanym gumką recepturką. Jest to dobry sposób na przechowywanie pietruszki, bazylii, kolendry i szczypiorku. |
Zioła i rośliny olejkodajne takie jak tymianek przechowuj na otwartym powietrzu związane nitką. |
Jeśli używasz dużo świeżych ziół to zainwestuj w pojemnik do ich przechowania (np. HERB SAVOR). W takim pojemniku zioła zachowają świeżość nawet przez 3 tygodnie. |
Użyj roztworu octu aby zachować świeżość jagód, truskawek, malin, jeżyn i borówek. Wymieszaj jedną część octu (białego lub jabłkowego) i 10 części wody. Namocz w nim jagody, odcedź i osusz a następnie schowaj do lodówki. Roztwór ten jest bardzo rzadki zatem nie zmieni on smaku owoców a za to będą dłużej świeże np. maliny tydzień dłużej a truskawki prawie dwa tygodnie. |
Skrop olejem resztki guacamole zanim schowasz je do lodówki. Istnieje mnóstwo sposobów na zachowanie świeżości awokado a olej jest jednym z nich. |
Nie przechowuj cebuli z ziemniakami gdyż szybciej się zepsuje. Trzymaj ją w suchym miejscu z dobrą cyrkulacją powietrza a zachowa świeżość przez 2-3 miesiące. |
Przechowuj
ziemniaki z jabłkami, aby zapobiec ich kiełkowaniu. |
Jedno zepsute jabłko może zepsuć ich cały koszyk. |
Aby
ser żółty nie wysechł posmaruj go masłem. |
Ser żółty owiń w papier woskowany (nie plastikowy) a następnie włóż do plastikowego woreczka. Przechowuj ser w najcieplejszej części lodówki (tam gdzie warzywa). |
Zamrażaj i przechowuj zioła w oliwie z oliwek. Podczas mrożenia oliwa przejdzie zapachem ziół. Takie aromatyczne kostki są świetne jako baza do potraw. Ten sposób jest najlepszy dla rozmarynu, szałwii, tymianku i oregano. Koperek, bazylia i mięta powinny zawsze być świeże. |
Przechowuj szparagi tak jak kwiaty cięte. Przytnij ich łodygi, włóż do wody, przykryj plastikowym workiem i wstaw do lodówki a zachowają świeżość przez tydzień lub dłużej. Jest to również dobry sposób na przechowywanie kolendry i natki pietruszki. |
Owiń
końcówki bananów plastikową folią a zachowają
świeżość przez 3-5 dni dłużej niż zwykle. Jest to
szczególnie dobry sposób na przechowywanie
bananów organicznych. Banany wytwarzają więcej gazu
etylenowego niż inne owoce zatem należy je przechowywać oddzielnie. |
Sałatę umyj pod bieżącą wodą, osusz i porwij na kawałki. Przełóż ją do miski, połóż na wierzch 2 ręczniki papierowe, owiń folią i wstaw do lodówki. Ręczniki papierowe wchłoną nadmiar wilgoci dzięki czemu sałata będzie dłużej świeża i chrupiąca. |
Owiń seler, brokuły i sałatę w cienką folię aluminiową i włóż do lodówki. Warzywa przechowywane w ten sposób będą świeże przez 4 tygodnie lub dłużej. |
Zaprzyjaźnij się ze słoikami. Są one świetną alternatywą dla plastikowych pojemników które często przechodzą zapachem jedzenia i się plamią. |
Wyczyść lodówkę. Psujące się jedzenie pozostawia w lodówce pleśń która szybko dobiera się do reszty jedzenia. Im czystsza lodówka tym produkty żywnościowe są dłużej świeże. |
Nie przechowuj pomidorów w plastikowych pojemnikach. Gromadzący się w nich etylen sprawia, że dojrzewają i psują się szybciej niż powinny. Pomidory niedojrzałe powinny być przechowywane łodyżką w dół w papierowym worku lub kartonie do czasu aż zrobią się czerwone. Jeśli chcesz aby pomidory szybciej dojrzały to przechowuj je z owocami. Dojrzałe pomidory powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej z daleka od promieni słonecznych w taki sposób aby nie dotykały się nawzajem, łodyżką do góry. Bardzo dojrzałe pomidory przechowuj w lodówce jednak spożywaj je dopiero wówczas gdy ocieplą się do temperatury pokojowej. |
Użyj końcówek butelek wraz z nakrętkami do zamknięcia plastikowych worków. Zanim je zamkniesz upewnij się, że produkt znajdujący się w środku jest całkowicie suchy. |
Przechowuj imbir w lodówce. Dzięki temu łatwiej będzie go zetrzeć na tarce i zachowa dłużej świeżość. |
Upraż orzechy od razu po przyniesieniu ich ze sklepu a następnie włóż do lodówki. Prażone orzechy mają więcej smaku i dłużej zachowują świeżość. Orzechy rozsyp na blasze i praż w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni C przez 15 minut lub do czasu aż zrobią się złoto brązowe. |
Grzyby przechowuj w worku papierowym a nie plastikowym. Folia nie przepuszcza wilgoci przez co grzyby szybko gniją. Przechowuj je w worku papierowym w lodówce lub w chłodnym i suchym miejscu. |
Co
trzymać w lodówce a co w spiżarce? Temperatura pokojowa lub spiżarka: awokado, morele, banany, cytrusy, czosnek, kiwi, melony, nektarynki, cebule, gruszki, brzoskwinie, śliwki, ananasy, ziemniaki. Lodówka: jabłka, fasola, jagody (w tym truskawki, maliny, jeżyny, borówki), brokuły, kapusta, marchewka, kalafior, seler, wiśnie, kukurydza, ogórek, bakłażan, imbir, winogrona, papryczki jalapeno, warzywa liściaste, grzyby, cukinia. |
Strona 4 |