Właściwy tłuszcz zmniejsza
objawy reumatyczne
Tłuszcz potęguje zapalne
bóle reumatyczne i równocześnie pomaga je
zwalczać. Paradoksalnie pomaga w tym odpowiednie zestawienie
kwasów tłuszczowych.
Napuchnięte palce, obolałe stawy, ciężko cokolwiek chwycić.
Bóle reumatyczne znacznie ograniczają życie chorych.
Przyczyną kłujących, rwących bólów oraz obrzmień
oraz przegrzania są często zapalne reakcje stawów,
które pojawiają się w wyniku reakcji wykolejonego systemu
immunologicznego. Obok terapii farmaceutykami objawy można łagodzić
odpowiednią dietą. Decydujące jest w tym przypadku właściwe zestawienie
kwasów tłuszczowych.
Kwas arachidonowy jest najsilniejszym ze wzmagających zapalenie
przekaźników, tak zwanych prostaglandyn. Środki spożywcze
takie jak: smalec wieprzowy, tłuste mięso, indyk, żółtko i
wnętrzności, mają dużą zawartość tego rodzaju kwasów
tłuszczowych i tym samym działają na niekorzyść chorego, potęgując
objawy reumatyczne. Chude mięso spełnia się znacznie lepiej w diecie
reumatyków. Również kwas linolowy w dużych
dawkach może działać zapalnie. Nie przyczynia się on jedynie do
powstawania kwasu arachidonowego w organizmie, lecz także stanowi
konkurencję z kwasami omega-3 i zmniejsza ich działanie. Z tego względu
zaleca się ostrożność przy stosowaniu oleju z kiełków
słonecznika, ryżu i pszenicy oraz margaryn. Zawierają one dużo kwasu
linolowego i nie nadają się dla reumatyków.
Kwasy tłuszczowe omega-3 funkcjonują jako naturalni przeciwnicy kwasu
arachidonowego. Wspomagają one proces powstawania hamujących stan
zapalny czynników i pomagają łagodzić ból. Olej
lniany i rzepakowy mają dużą ilość zdrowych kwasów
tłuszczowych, jednak tłuste ryby jak śledź, makrela i łosoś powinny się
znaleźć w jadłospisie jedynie dwa razy w tygodniu.
Szczególnie dobroczynne działanie wartościowe kwasy omega-3
mają w połączeniu z owocami i warzywami. Mają one dużo witamin i hamują
powstające w trakcie reakcji zapalnej agresywne substancje,
które jeszcze bardziej uszkadzają nadwątloną tkankę.
Źródło: OpenPR
Dominica Tigges, 8/09/ 2009