Właściwe odżywianie
przy cukrzycy
Podczas gdy
osoby z cukrzycą typu 1 są skazane na przyjmowanie insuliny
przez całe życie, pacjenci dotknięci cukrzycą typu 2 mogą
przeciwdziałać chorobie dbając o zoptymalizowane żywienie oraz
wystarczającą ilość ruchu. Redukując nadwagę, jedną z
głównych przyczyn cukrzycy typu 2, można długofalowo
ograniczyć przyjmowanie leków, a nawet je odstawić.
Na całym
świecie około 250 milionów ludzi cierpi z powodu
choroby metabolicznej jaką jest cukrzyca. Ta choroba cywilizacyjna
dotyka przede wszystkim ludzi w krajach wysokorozwiniętych, w samych
Niemczech jest to prawie 8 milionów osób,
które zmagają się z podwyższonym poziomem cukru we krwi.
Tylko co 20 jest chorym z cukrycą 1 typu. 7,6 miliona choruje na typ 2.
Cukrzyca typu 2 dotyka coraz częściej dzieci i młodzież,
choć wcześniej
najczęściej spotykano ją u starszej generacji. Przyczyna tego stanu
rzeczy leży w niezdrowym trybie życia, czyli niewystarczającej ilości
ruchu i niewłaściwym odżywianiu. Cechą wspólną u 90%
osób z cukrzycą typu 2 jest nadwaga.
- Związek między nadwagą i
cukrzycą jest
niezaprzeczalny – mówi specjalista ds. żywienia i
metabolizmu, a także założyciel programu żywieniowego metabolic
balance, dr n.med. Wolf Funfack. - Osoby z nadwagą potrzebują prawie
cztery razy więcej insuliny niż osoby o normalnej wadze, aby
ustabilizować poziom cukru we krwi na prawidłowym poziomie. W
którymś momencie trzustka jest zbyt obciążona, co uzależnia
ludzi od przyjmowania codziennej dawki insuliny.
Skutecznym środkiem na wyście z tego ślepego koła jest
zdrowe i
naturalne odżywianie od wczesnych lat, które zapewni balans
składników metabolicznych i umożliwi niezakłóconą
produkcję hormonów.
Funfack
zaleca żywienie zgodnie z zasadami metabolizmu. Radzi, aby
zwracać uwagę na zbalansowany podział trzech podstawowych
składników odżywczych: białka, tłuszczy i
węglowodanów, czyli wystarczająco dużo białka w formie sera,
chudego mięsa, ryb, owoców strączkowych, kiełków
oraz orzechów. Chleb pełnoziarnisty, sałaty i owoce jako
węglowodany są zasadniczą częścią każdego posiłku. Tak samo tłuszcze
stanowią ważną część zdrowego odżywiania, dbają o smak i dostarczają
organizmowi ważnego budulca do produkcji hormonów. Wpływ
tłuszczów i białek na poziom cukru we krwi jest znikomy w
porównaniu z węglowodanami. Doświadczenia pokazują, że
zrównoważone odżywianie powinno mieć pozytywne działanie na
zdrowotny rozwój diabetyków. Aby leczenie, a
także profilaktyka cukrzycy typu 2 były skuteczne, obok odżywiania
uwagę trzeba poświecić odpowiedniej ilości ruchu. Najlepiej, aby
wysiłek był dopasowany do możliwości jednostki.
Źródło: OpenPR
Przedruk z www.ostwestjob.com