Główne
zasady żywienia seniorów
Zapotrzebowanie
na białko, witaminy i składniki mineralne nie zmienia się wraz z
wiekiem. Jednak w bardziej zaawansowanym wieku pojawiają się stopniowo
następujące problemy:
1. Choroby zależne od wieku i odżywiania
2. Spowolnienie metabolizmu
3. Przyjmowanie lekarstw
4. Spadek sprawności
5. Gorsze krążenie krwi
6. Ubytek masy mięśniowej
7. Spadek elastyczności ciała
8. Ubytek masy kostnej
9. Ograniczenie ruchliwości
10. Zmiany w odczuwaniu smaku i zapachów
11. Słabsze odczuwanie pragnienia
12. Utrata apetytu
13. Spadek energii życiowej
14. Spadek zapotrzebowania na węglowodany i tłuszcze
15. Problemy przy przyjmowaniu pożywienia (kłopoty z
przełykaniem, gryzieniem ze
względu na sztuczną szczękę itp.)
Lekarstwa mogą wpływać na
przyjmowanie i wykorzystywanie określonych składników
odżywczych do tego stopnia, że zapotrzebowanie na dany minerał może nie
być wystarczająco pokryte.
Najważniejsze składniki odżywcze w diecie seniorów
Seniorzy
często unikają produktów grubo mielonych lub surowych ze
względu na kłopoty z połykaniem lub ograniczone możliwości przeżuwania
tudzież ze względu na źle dopasowaną protezę. To może doprowadzić do
niedoboru następujących składników odżywczych: witamin A, C,
D, witamin z grupy B oraz minerałów wapnia, żelaza oraz
jodu. Często zdarza się, że seniorzy nie spożywają wystarczającej
ilości składników balastowych.
Dlatego w diecie osób starszych powinny się
znaleźć:
1. Codziennie świeże owoce
2. Codziennie świeże warzywa
3. Produkty pełnoziarniste
4. Produkty mleczne
5. Ryba raz w tygodniu
6. Najwyżej 2 posiłki rybne w tygodniu
7. Oszczędnie z cukrem, solą i tłuszczami
8. W ograniczonym stopniu słodycze i
alkohol
9. Minimum 1 do 1,5 litra wody
10. A przy tym więcej ruchu!
(vgl. BTB, Heft 6, 2007)