Pestki wiśni
zawierają amigdalinę, która w naszym organizmie rozkłada się
na cyjanowodór, dlatego też zdecydowanie powinniśmy unikać
ich zjadania. Substancję tę możemy znaleźć również w
pestkach śliwek, moreli, brzoskwiń i czereśni. Zaszkodzić nam może już
zjedzenie dwóch rozgryzionych pestek wiśni - może to
spowodować wymioty i nudności. W skrajnych przypadkach, zjedzenie zbyt
dużej ilości pestek, może prowadzić do zaburzeń oddychania,
przyspieszenia rytmu serca, a nawet śmierci.
Rabarbar
Chociaż
łodygi rabarbaru są przysmakiem wielu osób, mało kto wie, że
jego liście mogą nas otruć. Wszystko to za sprawą niebezpiecznego kwasu
szczawiowego, który znajdziemy np. w wybielaczu. Co prawda,
aby umrzeć, musielibyśmy zjeść kilka kilogramów liści
rabarbaru, jednak nawet ich niewielka ilość może spowodować
niebezpieczne zatrucia oraz uszkodzenia nerek.
Gwiezdny
owoc
Gwiezdny
owoc, nazywany też karambolą, wygląda pięknie i często służy jako
ozdoba egzotycznych dań. Spożywanie go może być jednak niebezpieczne
dla osób mających problemy z nerkami. Zawarta w nich
neurotoksyna może powodować drgawki, zatrucia, a w skrajnych
przypadkach nawet śmierć.
Ziemniaki
Popularne
ziemniaki wydają się być niegroźne i tak faktycznie jest w większości
przypadków. Jednak zjedzenie zielonego ziemniaka może
spowodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości w tym wymioty, ostrą
biegunkę, zapalenie nerek, a nawet śpiączkę. Wszystko to za sprawą
solaniny, którą możemy znaleźć również w
niedojrzałych pomidorach i papryce. Wystarczy źle przechowywać
ziemniaki (w jasnym lub ciepłym miejscu), aby stały się bardzo
niebezpieczne dla naszego zdrowia. Chociaż zielony kolor
ziemniaków jest spowodowany wysokim poziomem nieszkodliwego
chlorofilu, to jego obecność oznacza również zwiększoną
ilość solaniny.
Maniok
Maniok
stanowi jeden z podstawowych produktów żywnościowych w
Afryce, jest również bardzo popularny w Brazylii. W Polsce
możemy czasem znaleźć go w sklepach z egzotyczną żywnością -
zarówno jego świeżą jak i sproszkowaną formę. Pamiętajmy
jednak, aby nigdy nie jeść go na surowo, ponieważ zawiera on związki,
które w naszym ciele są zamieniane na cyjanek. Korzeń
manioku zawsze powinniśmy odpowiednio namoczyć i ugotować przed
spożyciem.
Czerwona
fasola
Kolejnym
warzywem, którego nie powinniśmy jeść na surowo, jest
czerwona fasola. Taki eksperyment kulinarny może przyprawić nas o
bardzo nieprzyjemne zatrucie i nudności. Aby się rozchorować wystarczy
zjedzenie zaledwie kilku nieugotowanych ziaren, a wszystko to za sprawą
toksyn nazywanych lektynami.
Gałka
muszkatołowa
Zjedzenie
zbyt dużej ilości gałki muszkatołowej również może się dla
nas źle skończyć. W średniowieczu uznawano ją za środek
poronny, a dziś wiemy, że zaledwie dwie łyżeczki tej przyprawy mogą
wywołać halucynacje, stany lękowe oraz zaburzenia świadomości. Wszystko
to za sprawą mirystycyny, która ma podobne właściwości do
marihuany. Przy okazji omawiania narkotycznych właściwości
produktów spożywczych, warto również pamiętać, że
spleśniałe pieczywo wykazuje podobne właściwości do LSD, dlatego też
zawsze powinniśmy omijać je szerokim łukiem.
Ryba
fugu
Niebezpieczne
dla naszego zdrowia mogą okazać się również
niektóre owoce morza. Znanym przysmakiem kuchni japońskiej
jest ryba fugu, nazywana też rozdymką. Ryba ta jest tak toksyczna, iż
niewielka ilość zawartej w niej trucizny może spowodować paraliż mięśni
i śmierć. Wystarczy jednak wyciąć odpowiednie organy, aby fugu
przestała być groźna. Ale nie jest to proste zadanie, gdyż nawet
niewielkie zaniedbanie może spowodować śmierć jedzącego. Aby
móc ją przygotowywać, należy szkolić się przez wiele lat i
zdobyć specjalną licencję. Równie niebezpieczne mogą być
inne specjały: meduza z Echizen oraz Srebnopaski Blasoop.