Nawet jeśli sałatka będzie składać się wyłącznie ze zdrowych, surowych
warzyw, możemy zepsuć ją, dodając do niej zbyt tłusty sos. W czołówce
naszej czarnej listy uplasowały się dressingi przygotowane na bazie
bardzo kalorycznych produktów, takich jak np. śmietana lub majonez.
Niestety, składniki te, choć smaczne, zawierają w sobie bardzo dużo
tłuszczu. Dla porównania: łyżka majonezu to aż 166 kcal, a taka sama
porcja śmietany 18% to 46 kcal. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie
przygotowanie dressingu na bazie chudego jogurtu naturalnego. Łyżka tego
produktu to zaledwie 8kcal.
3. Gotowe sosy sałatkowe
W przypadku kupnych sosów sałatkowych warto zwrócić uwagę na ich skład.
Poza niepotrzebnym tłuszczem, możemy znaleźć w nich również sporą ilość
soli, dodatków wzmacniających smak oraz konserwantów, które
niekoniecznie chcemy widzieć na naszym talerzu. Ponadto, uważajmy na
tzw. „sosy light". W większości tego typu produktów, tłuszcz (będący
nośnikiem smaku) został zastąpiony cukrem lub innymi substancjami, które
mają sprawić, że sos będzie smakował tak samo, jak jego mniej zdrowy
odpowiednik. Niestety, w ostatecznym rozrachunku, ich kaloryczność jest
do siebie bardzo zbliżona. Zdecydowanie bezpieczniejszym rozwiązaniem
będzie przygotowanie domowego winegretu np. z ziół i oliwy. Nie jest to
skomplikowane ani czasochłonne, a da nam gwarancję, że nasz posiłek
będzie naprawdę zdrowy.
4. Boczek
Dla wielu osób jest to jeden z nieodzownych elementów sałatki, dzięki
któremu jest ona smaczniejsza i bardziej sycąca. Zapominają jednak
dodać, że po dodaniu boczku, lekka przekąska staje się zdecydowanie
bardziej kaloryczna. Boczek, bez względu na to, czy został usmażony,
zgrillowany lub ugotowany, stanowi jeden z najgorszych dodatków do
sałatek, jaki możemy sobie wyobrazić. Szerokim łukiem powinny go omijać
wszystkie osoby, dbające o figurę. 100 gramów boczku może zwierać w
sobie nawet 550 kalorii, co równa się niejednemu, solidnemu posiłkowi.
Jeśli zależy wam na mięsnym akcencie w sałatce, postawcie na chudą
wędlinę drobiową. Będzie równie smacznie, a zdrowo.
5. Smażone dodatki
Sałatki lubimy urozmaicać różnego rodzaju smażonymi dodatkami. Niestety,
jest to kolejna porcja dodatkowych kalorii w naszym posiłku. Jeśli w
sałatce znajdzie się kurczak lub ryba, będzie to fantastyczne źródło
białka oraz wielu substancji odżywczych w naszej diecie. Jednak warto
zwrócić uwagę na to, w jaki sposób je przygotowano. Stugramowy filet z
mintaja zawiera w sobie zaledwie 70 kcal, ugotowany na parze będzie miał
ich niewiele więcej, ale jeśli zdecydujemy się usmażyć go na oleju,
jego kaloryczność wzrośnie niemal trzykrotnie. To samo tyczy się innych
mięs oraz warzyw. Jeżeli dodatkowo zdecydujemy się je opanierować, nasza
zdrowa sałatka będzie mieć tyle samo kalorii, co obiad ze schabowym w
roli głównej.
6. Grzanki
Kucharze uwielbiają dodawać grzanki do serwowanych nam sałatek. Dzięki
nim, danie przyjemnie chrupie oraz jest nieco bardziej sycące. Niestety,
grzanki przygotowywane są najczęściej z białego pieczywa, które nie
posiada zbyt wielu substancji odżywczych. Ponadto, smaży się je na
oleju, co sprawia, że w 100 gramach grzanek znajduje się ponad 400 kcal.
Warto też zwrócić uwagę na fakt, iż kupowane w sklepach, gotowe
grzanki zawierają w sobie sporo sztucznych dodatków, w tym utwardzane
tłuszcze roślinne, które maja fatalny wpływ na nasze zdrowie. Jeżeli
koniecznie chcecie dodać grzanki do swojej sałatki, przygotujcie je z
ciemnego pieczywa, w piekarniku, bez dodatku tłuszczu.